Ruoka, matkailu ja vapaus – Oman näköisen työelämän rakentaminen

19.03.2025

Millainen merkitys henkisellä vapaudella on työelämän valintoihin? Minna Canthin viisaat sanat ovat osoittautuneet ajankohtaisiksi myös omassa elämässäni. Tie oman intohimon löytämiseen ei ollut suora, mutta yrittäjyys ja ruokamatkailu avasivat ovet uudenlaiseen työntekemiseen ja vapauteen.

"Ensimmäinen ehto naisen edistymiselle on persoonallinen ja henkinen vapaus. Siihen perustuu kaikki muu."

Niin viisaasti kirjoitti Minna Canth, ja tämä ajatus on kulkenut mukanani koko elämäni ajan. Henkinen vapaus on ollut minulle avain oman tieni löytämiseen, vaikka se ei aina ole ollut helppoa.

Oman tien etsiminen työelämässä

Olen ollut onnekas siitä, että aviomieheni on aina tukenut minua oman näköiseni uran rakentamisessa. Kiitos siitä hänelle. Mutta se ei tarkoita, että polku olisi ollut suoraviivainen. Olen hakannut päätäni seinään monissa työelämäni mutkissa ja erisuuntaisissa mäissä. Tänä päivänä voin kuitenkin sanoa olevani töihini tyytyväinen, vaikka tie tähän pisteeseen ei ollut itsestäänselvyys eikä helppo.

Suurin haasteeni oli se, että en tiennyt, mitä todella haluaisin tehdä. Tunsin vahvaa tyytymättömyyttä työelämääni kohtaan. Tuntui kuin joka paikassa olisi ollut seinä vastassa. Olin juuttunut peruskouluun, rehtorin ja opettajan rooleihin, eikä 50 vuoden ikäkään auttanut tilannetta.

Mutta minulla ei ollut vaihtoehtoa – minun oli pakko löytää ulospääsy tylsistymisestä ja sytyttää uudelleen intohimo työhöni. Nyt voin ylpeänä sanoa: olen sen löytänyt.

Ruoan ja matkailun maailma avasi ovet

Ratkaisuni oli yrittäjyys ja oman intohimon tunnistaminen. Olen aina rakastanut ruokaa ja matkailua – niiden yhdistelmässä löysin oman kutsumukseni. Tänä päivänä työni on monipuolinen ja innostava:

  • Tuotan ruokasisältöä ja reseptiikkaa.

  • Konsultoin ja sparraan matkailuorganisaatioita.

  • Koulutan ja vedän kursseja Suomessa ja Espanjassa.

  • Autan suomalaisia ruokatuottajia vientimahdollisuuksien löytämisessä Luxemburgiin.

  • Opetan Laurea-ammattikorkeakoulussa ja eri työväenopistoissa.

  • Kirjoitan artikkeleita ruokatoimittajana

  • Matkustan työkseni

  • Edistän espoolaista ruokakulttuuria pro bono -työnä.

Tämänkin blogitekstin kirjoitan Fuengirolassa, jossa vietän 10 päivää vetämässä vihannesretkiä, ruokakursseja ja kirjoittamassa artikkeleita Fuengirola.fi-lehdelle. Työni kuljettaa minua juuri minun persoonallisella tavallani, ja tunnen täydellistä henkistä vapautta.

Kiitos Minna Canth, että saan elää täysillä

Minna Canth avasi aikanaan ovia vapaudelle ja tasa-arvolle, ja tänä päivänä saamme nauttia siitä vapaudesta. Ilman hänen kaltaisiaan naisia ei minulla ehkä olisi mahdollisuutta elää näin täysillä kuin nyt elän. Toivottavasti itse voin olla muille naisille inspiraationa ja tukena. 

Elämä on nautinto!