Kombucha - arjesta juhlaa

13.09.2021

Fermentoitu ruoka tai juoma, sen sanotaan olevan terveysvaikutteista. Mitä on fermentointi? Fermentointi tarkoittaa ruoan hapattamista maitohappobakteerikannalla tai käymisprosessilla. Hapatetuista tuotteista taidamme tuntea parhaiten hapankaalin. Juomista kombucha on jo tuttu monelle.

Perinteisesti kombuchaa on valmistettu ja käytetty Kiinassa, Venäjällä ja Saksassa. Kombucha on hiilihappopitoinen juoma, jonka ajatellaan olevan terveysvaikutteinen. Onko se näin?

Tutkimukset (lähteet alla) viittaavat, että kombuchan nauttimiselle saattaisi olla positiivisia terveysvaikutuksia: kombucha sisältää maitohappobakteereja, käytetyllä teellä katsotaan olevan positiivisia terveysvaikutuksia sekä juoma sisältää antioksidantteja. Tutkimustuloksia on vielä varsin vähän. Onkin toivottavaa, että kombuchan terveysvaikutuksista saamme tulevaisuudessa lisätuloksia.

Kombuchaa on nykyisin saatavissa useimmissa elintarvikekaupoissa. Minä ihastuin kombuchaan vuosi sitten syksyllä, jolloin sain sitä maistaakseni ensimmäistä kertaa vieraillessani vanhimman kummilapseni luona. Ihastuin välittömästi. Tuon jälkeen olenkin ostanut kombuchaa usein ja ajoittain myös valmistanut sitä itse. Välillä valmistus on onnistunut paremmin ja välillä huonommin. Tällä hetkellä en valmista kombuchaa itse vaan ostan sen kaupasta valmiina.

Kombuchasta on tullut minulle kiva lisä nauttia arkilounaasta tavallista juhlallisemmin. Kombucha juhlavan ja juhlistavan lounaan kaverina on erinomainen vaihtoehto viinille. Usein kombucha maistuu minulle erinomaisesti myös ilman mitään erityistä syytä. Se on maukasta. Nykyään otan kombuchaa juomaksi usein myös mukaan lähtiessämme retkelle luontoon. Olen viime aikoina tykästynyt The Good Guysien kombuchaan niissä olevan hyvän hiilihappopitoisuuden takia. Jos tuote kiinnostaa niin käy kurkkaamassa esimerkiksi heidän blogiaan. https://www.thegoodguys.life/blogs/the-good-guys-blog


Greenwalt CJ, Steinkraus KH, Ledford RA. Kombucha, the Fermented Tea: Microbiology, Composition, and Claimed Health Effects. Journal of Food Protection 2000, 63: 976-981. doi: 10.4315/0362-028X-63.7.976

Vīna I, Semjonovs P, Linde R, Deniņa I. Current Evidence on Physiological Activity and Expected Health Effects of Kombucha Fermented Beverage. Journal of Medicinal Food 2014, 17: 179-188. doi: 10.1089/jmf.2013.0031

Watawana MI, Jayawardena N, Gunawardhana CB, Waisundara VY. Health, Wellness, and Safety Aspects of the Consumption of Kombucha. Journal of Chemistry 2015, 2015: 1-11. doi: 10.1155/2015/591869