en-Silakka ja olut
Stadin Silakkamarkkinat aukeavat jälleen kerran sunnuntaina. Oli monta vuotta, jolloin en osannut arvostaa silakkaa, mutta ikä ja kaiketi makuaistin kehittyminen ovat tehneet osansa. Nykyään pidän silakasta, erityisesti erilaisista maustesilakoista.
Minulle ruoka merkitsee kokonaisuutta, erityisesti silloin jos ruokailuun on aikaa enemmän kuin hetki. Usein muodostan ateriasta kokonaisuuden juoman avulla. Arkisin se on maustettu kivennäisvesi, kombucha tai maito. Vapaa-aikana välillä myös olut tai viini.
Nykyään kun olen oppinut nauttimaan silakasta erilaisissa muodoissaan olen myös hakenut toimivia makupareja erilaisille maustesilakoille. Perinteiset silakkaruoat maistuvat helposti vaalean ja raikkaan oluen kanssa. Erityisesti etikkaiset silakkaruoat on haastava yhdistää viiniin. Lähinnä etikkaisten silakoiden kanssa maistuu mielestäni kuivat kuohuviinit ja shamppanjat, kuten Bernard Massard Cuvee l´Ecusson.
Olen pruuvannut viime viikkoina Espoon oman panimon oluita ja löytänyt kaksi oikein erinomaisesti maustesilakoiden kanssa maistuvaa olutta: Kauklahti Lager ja Suvela Pils. Suosittelen kokeilemaan oheisten silakkareseptien makuparina. Silakat voi tarjoilla esimerkiksi tumman leivän päällä tai ateriana esimerkiksi keitettyjen perunoiden kanssa.
Ohessa kolme maukasta silakkareseptiä. Maustesilakoiden etikkaliemi ja silakat riittävät kaikkien kolmen maustesilaka-annoksen valmistamiseen.
Maustesilakoiden valmistus alkaa liottamalla silakoita yön yli etikkaliemessä. Liotuksen jälkeen ne maustetaan.
Maustesilakat
Etikkaliemi kolmelle erilaiselle maustesilakka-annokselle.
3 dl etikkaa
9 dl vettä
3 rkl (meri)suolaa
1 kg silakkafileitä
(Puolita fileet pituussuunnassa.)
Laita kypsymään etikkaliemeen yöksi jääkaappiin.
Sinappisilakat
1 dl sinappia
2-3 rkl sokeria
1 tl suolaa
1 tl rouhittua valkopippuria
1 ½ dl öljyä
1 rkl väkiviinaetikkaa
½ dl tillisilppua
Valuta etikkaliemessä olleet fileet. Jos haluat, voit poistaa fileistä nahan.
Sekoita kastikkeen aineet keskenään.
Pane fileet siihen maustumaan lasipurkkiin.
Anna fileiden maustua kylmässä noin vuorokausi.
Rosepippurisilakat
1 dl sitruunamehua
1 tl (meri)suolaa
3 tl rosepippureita
1 kpl punasipuli
1 ruukku basilikaa
1 dl rypsiöljyä
Suolaa
Mustapippuria
1. Valuta etikkaliemessä olleet fileet. Jos haluat voit poistaa fileistä nahan.
2. Puolita sitruuna ja purista mehua 1 dl.
3. Sekoita mehun joukkoon suola, ripaus sokeria ja vähän valko- tai mustapippuria ja lisää sekaan öljy.
4. Lado lasitölkkiin kerroksittain silakkafileitä, sipulirenkaita, basilikan lehtiä ja roseepippureita (1 tl murskattuna).
5. Kaada liemi päälle ja ravistele se kalojen sekaan.
6. Säilytä kylmässä. Anna marinoitua ainakin 1 vuorokausi, mielellään pidempään.
Valkosipulisilakat
150 g ranskankermaa (rasvaa 28 %)
100 g kermaviiliä
3 kpl valkosipulinkynttä (hienonnettuna)
2 rkl sitruunamehua
1 tl suolaa
1/4 tl valkopippuria
Sekoita kastikkeen ainekset keskenään.
Valuta silakkafileet hyvin marinadista.
Lado silakkafileet puhtaaseen purkkiin kerroksittain kastikkeen kanssa. Kääntele välillä.
Anna valkosipulisilakoiden tekeytyä jääkaapissa vuorokausi.