en-Mitä itua?

09/09/2022

Espoon Kerasta löytyy yksi Suomen innovatiivisimpia ruokatuottajia. Espoolaisten näkökulmasta voidaan puhua vitamiinitiheästä ultralähiruoasta. Siis mitä?

Ravitsemus

Silmusalaatti on hyvin säilyvä vitamiinipankki. Siemen itsessään on pieni kassakaappi. Koska se syödään kokonaan eikä katkaista kasvualustaltaan on sen säilyvyys hyvä. Yleensä silmusalaatit ovat kaupoissa kahden päivän sisällä pakkaamisesta. Säilyvyys tuotteilla on kaksi viikkoa sadonkorjuusta.

Entäs ne vitamiinit? Nehän säilyvät. Itseasiassa säilyvät erinomaisesti. Syömme koko idun, myös sen siemenen, josta itu on kasvanut. Koska itua ei katkaista säilyy se paremmin eivätkä vitamiinit haihdu samalla tavalla kuin esimerkiksi leikatuissa kasveissa. Vitamiineja iduissa on hyvin, esimerkiksi parsakaali-silmusalaatista löytyy/100 g C-vitamiinia 35,2 mg* (*44 % vuorokautisen saannin vertailuarvosta, laskettu hyödyntäen USDA ravintoarvotaulukkoa). Silmusalaatin vitamiinitiheys on korkea.

Tuotanto

Silmu on kasvunsa alkuvaiheessa oleva kasvin verso. Silmusalaatti puolestaan on sekoite erilaisia versoja, jotka ovat kasvatettu siemenestä. Maku määräytyy sen mukaan mitä siemeniä käytetään.

Kaikki Silmusalaatit ovat luonnonmukaisesti tuotettuja ja luomusertifioituja. Mitään lannoitteita, kasvinsuojelu- tai säilöntäaineita ei käytetä. Hauskana yksityiskohtana täytyy todeta kaikkien Silmusalaatin työntekijöiden tittelin olevan luomuviljelijä.

Silmusalaateissa käytetyt siemenet idätetään tietokoneohjelman valvonnassa ja tarkkaillaan mm. ilman lämpötilaa, kosteutta ja virtausnopeutta. Versotusvaiheessa Silmusalaatit huudellaan virtaavalla vedellä toista sataa kertaa. Idätysvaiheen jälkeen versot kasvavat lopulliseen kokoonsa saaden yhteyttämisen aloittavan valojakson ja sitä kautta kauniin vihreän sävynsä.

Lopuksi versot pakataan kierrätettäviin kartonkirasioihin ja rasiat siirretään kylmiöön odottamaan kuljetusta.

Tämän kesän aikana on tuotantoa siirretty uusia pakkauksia kohti, jotka ovat vieläkin enemmän kestävän kehityksen periaatteita täyttäviä. Tuotannon ja tuotteiden kehittämisessä tulee esiin luomuvijelijä Samuli Laurikaisen diplomi-insinöörin koulutus ja pellepelotonmainen halu kokeilla, erehtyä ja onnistua. Osan kesälomastaankin on Samuli käyttänyt uuden pakkauslaitteen virittämiseen. Laitteen toimittaja sanoi, että laite ei toimi, kuten Samuli haluaisi. Samuli päätti, että kyllä se saadaan toimimaan, aina onnistuu. Onnistuihan se.

Uudet pakkaukset ovatkin jo päässeet markkinoille. Niissä on vieläkin vähemmän muovia ja ne ovat helpommin avattavia ja suljettavia.

Espoolaisuus

Espoossa Keran halleilla on mielenkiintoinen elintarviketuottajien keskittymä. Yrittäjät sparraavat toisiaan ja tekevät työtä innovatiivisen espoolaisen ruoan puolesta. Monet Keran alueen tuotteista päätyvät kauppoihin ympäri Suomen. Espoolaisille Keran alueen tuotteet ovat ultralähiruokaa. Silmusalaatti onkin tuottanut espoolaista ultralähiruokaa jo 10 vuotta.

Keran hallien toiminta päättyy kahden vuoden kuluttua. Luomuviljelijä Laurikainen on huolissaan, mistä löytyy espoolaiselle ruokatuottajien yhteisölle tilat, joissa voidaan jatkaa toistensa sparrailua. Se on tärkeää uutta luodessa ja innovoidessa.

Samuli

Samuli on yrityksensä keulahahmo. Viikset tuntevat jo monet. Veikeä ote ja hymy toimivat ja vetoavat kuluttajiin. Hymyn alta ja silmäkulmissa paljastuu se diplomi-insinööri, kauppatieteiden ylioppilas ja pellepeloton, joka haluaa luoda skaalattavaa kansainvälistä konseptia. Samuli on henkilökunnan mukaan uskomaton, hullu ja hurja, jolla on lisäksi käsittämätön halu heittäytyä.

Rekrytoinnin Samuli on hoitanut soittamalla. On kuulemma kova soittelemaan. Kenenkähän puhelin soi seuraavalla kerralla kun Espoon Keraan haetaan uutta luomuviljelijää?

Kaupallisessa yhteistyössä Silmusalaatti kanssa