en-Itämeri-päivä

13/09/2021

Mitä Itämeri merkitsee minulle? Meren tuoksua ja tunnetta iholla uinnin jälkeen, kauneutta ja suurta vapauden tuntua. Itämeri on minulle tärkeä. Olen aina asunut rannikolla, varhaislapsuudessa saarellakin.

Mitä minä voin tehdä Itämeren hyväksi? Minulle ja monille meistä helpoin tapa on nauttia Itämeri-ystävällistä ruokaa: Itämerestä pyydettyä parvikalaa ja raikkaita kasviksia.

Olisiko tässä sinulle arkimenu?

Kalamurekepihvit villikalasta

Kukkakaalimuhennos

Maukas jogurttikastike

Ohessa ostoslista ja reseptit

www.katipohjanmaa.fi

Kalamurekepihvit villikalasta:

2 prk (á 150 g) leppäsavukalaa tai muuta kotimaista säilykekalaa

2 kananmunaa

1 ½ dl kaurahiutaleita

1 prk 70g tomaattipyre

2 tl sitruunanmehua

1 tl mustapippuria

1 tl suolaa

Rypsiöljyä

  1. Valuta kaloista öljy

  2. Siirrä kalat kulhoon

  3. Lisää muut ainekset

  4. Sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi

  5. Kuumenna pannulla tilkka öljyä

  6. Nostele pannulle kahden lusikan avulla taikinanokareita ja tasoita lusikalla pihveiksi

  7. Paista keskilämmöllä molemmin puolin kullanruskeiksi

Kukkakaalimuhennos

1 kpl kukkakaali, noin 500-600 g

125 g sulatejuusto esim Koskenlaskija

Suolaa

Muskottipähkinää


  1. Keitä kukkakaali kypsäksi

  2. Kaada keitinvesi pois, säästä noin ½ dl

  3. Pilko sulatejuusto kukkakaalin joukkoon

  4. Soseuta kukkakaali ja sulatejuusto tasaiseksi muhennokseksi

  5. Lisää joukkoon tarvittaessa suolaa ja muskottipähkinää

  6. Jos haluat muhennoksen olevan juoksevampaa lisää joukkoon keitinlientä


Jogurttikastike

2 dl maustamatonta jogurttia

2 rkl sinappia esim Dijon

2 tl sokeria

(Yrttejä maun mukaan)


Ostoslista


½ sitruuna


1 kpl kukkakaali n 500-600g

Vihersalaattiaineksia oman maun mukaan


2 kpl kananmuna

125 g sulatejuusto esim Koskenlaskija

2 dl maustamaton jogurtti


1 ½ dl kaurahiutale


2 prk á 150 g leppäsavukalaa tai muuta kotimaista säilykekalaa

1 prk 70 g tomaattipyre


Mustapippuria

Suolaa

(Muskottipähkinää)

2 tl sokeri

2 rkl sinappia, esim Dijon

Rypsiöljyä paistamiseen