en-Hyvä ystävä minulle

02/03/2022

Kyllä me tiedämme, ystävät ovat merkityksellisiä. Laitoin Googleen hakusanat ystävät ja hyvinvointi ja neljä ensimmäistä otsikkoa ovat "ystävät pitävät meidät terveenä, miksi" "ystävyys luo hyvinvointia arkeen" "hyvä ystävä hellii monin tavoin" "hyvät ystävät hellivät terveyttä". Tässähän ne oleelliset ovat. Vai ovatko?

Mitä jos en olekaan ystävä itselleni? Mitä jos voimavarani menevät taisteluun itseni kanssa?

Hyvä ystävä on puolellani. Tänään on hyvä päivä olla oman itseni paras ystävä. Ohessa eväitä omana parhaana ystävänäni olemiseen, jotka minulla tulivat mieleen näin ystävänpäivänä

  • pysähdy kuuntelemaan itseäsi vaikkapa makoilemalla hetki tai pidempi hetki sohvalla

  • ilahduta itseäsi jollain kauniilla esimerkiksi hankkimalla itsellesi upeita ja maukkaita yrttejä ja asettelemalla ne kauniisti keittiön pöydälle tai ikkunalaudalle

  • yllätä itsesi vaikka pitämällä kiireetön ja nautinnollinen ateriahetki

  • valmista ruoaksi jotain raikasta ja kaunista, joka ilahduttaa sinua

  • ole iloinen niistä asioista, joita sait päivän aikana hoidettua

  • katso itseäsi peilistä ja kehu, kehu niin kuin kehut parasta ystävääsi

Jos et tiedä, millä ruoalla voisit ilahduttaa itseäsi niin ohessa minun ehdotus ihanasta kevättäkin henkivästä salaatista


Lohisalaatti kreikkalaisittain, resepti kahdelle

Tarvittavat välineet: leikkuulauta, kokkiveitsi, ruokalautaset


1 ruukku salaattimix tai muita vihersalaattiaineksia makusi mukaan

1 rasia 250 gr kirsikkatomaatteja

100 gr feta- tai salaattijuustoa

10 kpl kivettömiä oliiveja

3 kpl porkkana

10 cm kurkku

½ dl kuorittuja auringonkukansiemeniä tai muita siemeniä


  1. Aloita tsatsikin valmistuksella

  2. Huuhtele ja pilko salaatti kahdelle lautaselle

  3. Kuori ja lohko porkkanat

  4. Lohko kurkut

  5. Laita porkkanat ja kurkut kulhoon

  6. Huuhtele ja puolita kirsikatomaatit ja asettele kahdelle lautaselle, säästä muutama koristeluun

  7. Kuutioi tai murenna feta/salaattijuusto, ripottele vihersalaatin päälle

  8. Tee tsatsiki valmiiksi

  9. Paista lohi

  10. Asettele tsatsiki lautasen reunalle

  11. Asettele lohi salaattipedin päälle

  12. Asettele oliivit salaatin päälle

  13. Ripottele auringonkukansiemenet annokselle


Paistettu lohi

Tarvittavat välineet: leikkuulauta, kokkiveitsi, paistinpannu


300 gr lohi tai 2 kpl lohimedaljonki

Suolaa

Pippuria

2 kpl sitruunalohko


  1. Leikkaa lohi medaljongeiksi: Leikkaa fileestä noin 4 cm viipaleita. Viillä viipale keskeltä nahkaan asti (ei nahan läpi), jotta voit taittaa palan "perhoseksi".

  2. Paista lohi kypsäksi pannulla miedolla lämmöllä

  3. Mausta suolalla ja pippurilla

  4. Asettele sitruunanlohkot lohen vierelle


Tsatsiki

Tarvittavat välineet: leikkuulauta, kokkiveitsi, raastin, siivilä

20 cm pala kurkkua

½ tl suolaa

1 - 2 kpl valkosipulinkynttä

2 dl paksua maustamatonta jogurttia

1 tl sitruunamehua

reilu ripaus rouhittua mustapippuria

½ tl kuivattua minttua tai

½ dl tuoretta minttua

  1. Huuhtele kurkku ja raasta se karkeaksi.

  2. Siirrä kurkkuraaste siivilään ja ripottele päälle suola.

  3. Valuta 15-30 minuuttia ja paina kurkusta lusikan avulla lopuksi ylimääräinen neste pois.

  4. Kuori ja silppua valkosipulinkynnet.

  5. Sekoita kulhossa kurkkuraaste, valkosipulisilppu ja jogurtti.

  6. Mausta sitruunanmehulla, pippurilla ja mintulla.