• Kaikkea lautasen ja lasin väliltä •

Katin Blogi

 


Mielenkiintoinen kesä. Sen alkua saimme odotella, alkoi se kuitenkin. Olemme tykänneet viettää kesät Suomessa niin tänä vuonna ja niin koronakesinä kuin myös ennen isoa koota. Jos jotain olemme tavoitelleet on kesiin kuulunut vahvasti suomalaisen paikallisruoan ja -juoman tukeminen omilla ostospäätöksillä.

Edellisen kerran vierailimme Houtskärin Näsbyn vierasvenesatamassa noin 17 vuotta sitten lastemme ollessa pieniä. Tällä kertaa kahdestaan ja mukana koira. Muistimme sataman hyvänä ja niin se oli edelleenkin heinäkuussa 2022. Siisti ja rauhallinen. Saapuessamme satamaan huomasimme heti alueelle muuttaneen Ejnar-haahkan. Ejnar on taiteilija Reima...

Kesäelämääni ja itseasiassa ympärivuotiseen elämäämme kuuluu erimittaiset ajanjaksot Lohjalla Hiidenveden rannalla. Aviomiehen suku on näillä seuduilla vapaa-ajanasunut vuodesta 1933 alkaen ja minä vuodesta 1995.

Kaksi ja puoli vuotta oli kulunut edellisestä käynnistäni Tallinnassa. Tämä matka tehtiin naisten kesken; kaksi viisikymppistä naista ja teinineiti. Suunnitelmissa oli useampia ennenkokemattomia kohteita Tallinnassa, hyvää ruokaa ja museoita. Kaikki toteutui. Matkaan lähdimme Eckerö linen laivalla. Menomatkalle olimme varanneet aamiaisen. Aamiainen...

Oluenjuomisen kulttuurilla on Suomessa pitkät historialliset perinteet. Sahtimestarit pitävät yhä muutamilla alueilla, mm Häme ja Pirkanmaa, sahdin valmistuksen perinteitä valmistaen sitä perheiden juhliin kuten häihin. "Oluen valmistuksen ja olutkulttuurin perinteitä vaalitaan tekemällä sahtia ja olutta. Sahti on perinteinen ns. alkuperäisolut,...

Vielä on Suomessa näkemistä, viisikymppisillekin. Ystävämme hankkivat Mathildedahlista, suomeksi Matildasta vapaa-ajanasunnon. Vihdoin meidänkin tuli lähdettyä Matildaan tutustumaan. Olin kylästä lukenut ja kuullut, mutta aina vain oli jäänyt paikka välistä.

Kun kaupunki on nuori on sen ruokakulttuurikin nuorta. Samalla se on hyvinkin muuttuvaa ja ajan hengessä olevaa. Nuoren muuttoliikkeen voimin rakentuneen kaupungin ruokakulttuuria kuvastaa parhaiten monipuolisuus, mutta samalla vahvat historian juuret. Juuret, jotka kulkevat aikaan jolloin Kuninkaantietä pitkin kuljettiin Turusta Viipuriin Espoon...

Siis mitä? Onko? Kyllä on. Espoon ruokakulttuuria leimaa nuoruus, kaupungin kasvu muuttoliikkeen myötä sekä satelliittimainen ja omaleimainen kaupunkikulttuuri. Muistaa pitää myös Espoon kautta kulkeneen Kuninkaantien, kartanoiden ja meren merkitys. Vahvuuksia nämä kaikki kun ymmärrämme merkityksen.

Espoo on edelläkävijä kaupunkien joukossa. Edelläkävijä monessa asiassa, mutta yksi perustarve on varsin vähällä näkyvyydellä - espoolainen ruoka.