• Kaikkea lautasen ja lasin väliltä •

Katin Blogi

 


Kaksi ja puoli vuotta oli kulunut edellisestä käynnistäni Tallinnassa. Tämä matka tehtiin naisten kesken; kaksi viisikymppistä naista ja teinineiti. Suunnitelmissa oli useampia ennenkokemattomia kohteita Tallinnassa, hyvää ruokaa ja museoita. Kaikki toteutui. Matkaan lähdimme Eckerö linen laivalla. Menomatkalle olimme varanneet aamiaisen. Aamiainen...

Oluenjuomisen kulttuurilla on Suomessa pitkät historialliset perinteet. Sahtimestarit pitävät yhä muutamilla alueilla, mm Häme ja Pirkanmaa, sahdin valmistuksen perinteitä valmistaen sitä perheiden juhliin kuten häihin. "Oluen valmistuksen ja olutkulttuurin perinteitä vaalitaan tekemällä sahtia ja olutta. Sahti on perinteinen ns. alkuperäisolut,...

Vielä on Suomessa näkemistä, viisikymppisillekin. Ystävämme hankkivat Mathildedahlista, suomeksi Matildasta vapaa-ajanasunnon. Vihdoin meidänkin tuli lähdettyä Matildaan tutustumaan. Olin kylästä lukenut ja kuullut, mutta aina vain oli jäänyt paikka välistä.

Kun kaupunki on nuori on sen ruokakulttuurikin nuorta. Samalla se on hyvinkin muuttuvaa ja ajan hengessä olevaa. Nuoren muuttoliikkeen voimin rakentuneen kaupungin ruokakulttuuria kuvastaa parhaiten monipuolisuus, mutta samalla vahvat historian juuret. Juuret, jotka kulkevat aikaan jolloin Kuninkaantietä pitkin kuljettiin Turusta Viipuriin Espoon...

Siis mitä? Onko? Kyllä on. Espoon ruokakulttuuria leimaa nuoruus, kaupungin kasvu muuttoliikkeen myötä sekä satelliittimainen ja omaleimainen kaupunkikulttuuri. Muistaa pitää myös Espoon kautta kulkeneen Kuninkaantien, kartanoiden ja meren merkitys. Vahvuuksia nämä kaikki kun ymmärrämme merkityksen.

Espoo on edelläkävijä kaupunkien joukossa. Edelläkävijä monessa asiassa, mutta yksi perustarve on varsin vähällä näkyvyydellä - espoolainen ruoka.

Olin viime viikolla Fazer Suomen kutsumana aamiaisella Kluuvikadun Fazerilla. Edellisestä käynnistä oli kulunut jo tovi. Avatessani oven ja kävellessäni sisään tulvahti mieleeni valtavasti muistoja. Näin taitaa käydä monelle muullekin sillä onhan Kluuvikadulla ollut Karl Fazerin kahvila vuodesta 1891. Silloin nimenä oli Karl Fazerin...

Kaksi vuotta on tullut matkailua Suomessa ja tutustuttua myös maakuntiemme ruokakulttuuriin. Koen matkustaessa, eikä vain ulkomailla, oleellisena osana nauttia paikallista ruokaa. Osassa kohteista paikallisen ruoan löytäminen resepteineen ruokakaupasta on ollut helppoa ja osassa en sitä ole onnistunut lainkaan huomaamaan. Oli eräskin...

Täytin eilen 52 vuotta. Koen ja tunnen eläväni parasta aikaa juuri nyt. Tiedän ja tunnen itseni. Tiedän, mitä haluan ja mitä en halua. Tunnen mieleni ja kehoni ja tunnistan milloin on hyvä lisätä vauhtia tai milloin löysätä. Ja ehkä parasta osaan myös toimia.